vrijdag 21 september 2012

Workshop clownerie voor Brabant Water N.V.

Oosterhout, 21 september, een teamuitje voor Brabant Water N.V. Duo Ondersteboven verzorgt een workshop van 2½ uur. Als je nog nooit clown hebt gespeeld is dat best pittig, maar ook leuk, want je hebt lekker veel tijd om de clown in jezelf te leren kennen. Het team bestaat uit 11 mannen en 3 vrouwen. De workshop vindt plaats in een mooie ruimte van BHRB, bij het reclame bureau. Er moet eerst nog even flink geschoven worden met de zware meubels. Gelukkig zijn er elf sterke mannen aanwezig, dus de klus is snel geklaard en we zijn dan al een beetje opgewarmd. Dan gaat de workshop echt beginnen, eerst nog een beetje onwennig, maar na de warming-up en het praatje over de clown is de nieuwsgierigheid gewekt.

Als de neus op is zie je de mensen veranderen. Er wordt veel gelachen, mensen dagen zichzelf en de ander uit. Al tijdens de eerste presentatie zijn er verrassende clowns te zien met ieders eigenheid. Na de verkleedpartij de grote presentatie; leuk om te zien hoeveel clownse dingen van de workshop gebruikt worden. Aan het einde met z’n allen op de foto. Een leuke herinnering aan deze clownsmiddag.


woensdag 19 september 2012

Moeilijke lichaamsdelen bedenken dat kunnen ze op de Ieveling

Avenhorn, 19 september Basisschool De Ieveling. Duo Ondersteboven is weer terug, dit keer zijn de groepen 4 en 4/5 aan de beurt voor een gastles 'Mag het ietsje anders?'. Whau, een toneelstuk kijken en dan zelf ook nog mee mogen spelen, dat vinden de kinderen leuk., De kinderen komen met allerlei oplossingen voor Woelie en Wuppeltje, die natuurlijk gebruikt worden in het toneelstuk. Een meisje zit volop in het toneelstuk en vertelt aan de 'moeder' van Wuppeltje wat Wuppeltje eerder allemaal beleefd heeft met Woelie. Wat een enthousiasme. Als Ria en Annie aan het eind het lied over mensjes voor en met de kinderen zingen en de kinderen mogen bedenken welk lichaamsdeel ze heel handig vinden of waar ze heel trots op zijn, dan wordt er gezongen over het hart, de botten en de hersenen. Allemaal delen van het lichaam waar we niet zonder kunnen.

dinsdag 18 september 2012

Gastles over anders zijn en pestprotocol gaat prima samen

Egmond aan de Hoef, 18 september O.B.S. De Boswaid. Duo Ondersteboven verzorgt twee gastlessen 'Mag het ietsje anders?' aan de groepen 1/2 en 3/4. De jongste kinderen vinden het best spannend, eerst nog lekker dichtbij de juf blijven, maar eenmaal gewend doen ze volop mee en genieten van het toneelstuk waar ze zelf ook in mee mogen spelen. Dat is leuk, klimmen in je lange staart en kijken met die extra ogen, ze leven zich helemaal in. In de pauze ziet een rustig jongetje Ria en Annie zitten en meldt spontaan; 'Dat was heel grappig'. In groep 3/4 sluit de gastles heel goed aan op het pestprotocol dat vandaag besproken en meegegeven wordt. Als de kinderen zich anders maken tijdens de gastles hebben ze heel goed door wat uitlachen is. Sommige kinderen kiezen ervoor om alleen zelf te kijken hoe ze zich anders gemaakt hebben en willen het niet aan de andere kinderen laten zien.

maandag 17 september 2012

'Dat was eng!'

Avenhorn, 17 september Basisschool De Ieveling. Vandaag zijn de 2 kleutergroepen en groep 3 aan de beurt voor een gastles 'Mag het ietsje anders? van Duo Ondersteboven. De kinderen hebben direct al plezier om Wuppeltje met haar superlange staart en om Woelie die van die gekke rijmpjes maakt. Zelf meespelen met het toneelstuk maakt het nog leuker, vooral als de wolf en de beer komen. Dat is wel even schrikken, als de beer dan weer weg is zegt een kind 'Dat was eng!'. Gelukkig loopt het allemaal goed af en kan er gefeest en gedanst worden aan het eind.

donderdag 13 september 2012

Feest op 't Laddertje, daar horen clowns bij!

IJsselstein, 13 september, buitenschoolse opvang 't Laddertje. Het is feest, want 't Laddertje bestaat 5 jaar. Duo Ondersteboven geeft een workshop Clownerie aan alle kinderen. Het is een verrassing voor de kinderen, dat is leuk, clown leren spelen! De rode neuzen gaan op en ineens kunnen de kinderen bluffen als een clown, stoer en sterkt noemen ze hun naam. Het is een dolle boel, de clowns zitten met heel veel op een stoel, vallen over dozen en kunnen heel hard lachen en huilen. Jong en oud doet mee en lacht om de gekke fratsen elkaar.

Nog een keer 'Mag het ietsje anders?' op de Rank

Schagen, 13 september, de laatste gastles op basisschool De Rank door Duo Ondersteboven. Vandaag is groep 3 aan de beurt. De kinderen leven zich volop in als ze Woelie en Wuppeltje helpen zoeken. Na een spannend avontuur zijn Woelie en Wuppeltje weer gevonden en wordt er een feestje gevierd met beide families, met z'n allen dansen. Tijdens het nagesprek weten de kinderen veel lichaamsdelen te benoemen van mensen. Als we dan naar 2 kinderen kijken en de verschillen zoeken, komt er een kind met een heel speciaal verschil; 'De handlijnen zijn niet gelijk' Dat gaan we dan maar eens met z'n allen bestuderen. De gastlessen zitten er op, de leerkrachten kunnen nu zelf verder in de klas aan de slag met het thema verschillen.


woensdag 12 september 2012

'Wij zijn mensjes allemaal'

Schagen 12 september basisschool De Rank. Duo Ondersteboven geeft vandaag 2 gastlessen aan twee groepen 1/2. Het is best wel spannend vooral voor de kinderen die nog maar een week op school zijn, wat gaat er allemaal gebeuren? Even de kat uit de boom kijken en dan doen ze allemaal mee en genieten ze van de avonturen van Woelie en Wuppeltje en helpen ze zelfs mee zoeken. Aan het einde van de gastles zingen we het liedje 'Wij zijn mensjes allemaal' voor de kinderen. Dan willen de kinderen ook voor Ria en Annie een liedje zingen over het lichaam. Een mooie afsluiting.


dinsdag 11 september 2012

'We hebben allemaal een grote teen!'

Schagen, 11 september Basisschool De Rank. Duo Ondersteboven geeft drie gastlessen voor de groepen 4 en een groep 1/2. Na de voorstelling met Woelie en Wuppeltje kijken we met de kinderen naar onszelf. Allerlei lichaamsdelen va mensen worden opgenoemd, zelfs de grote teen wordt niet vergeten. Dat iedereen, ondanks alle zelfde lichaamsdelen, toch niet gelijk is klopt niet als er in groep 1/2 een drieling (eeneiig) zit. Deze drie meiden gaan zich dan maar een anders maken en zie daar, ze zijn niet meer hetzelfde. Nu zijn het drie hele verschillende kinderen. Al met al hele geslaagde gastlessen met enthousiaste kinderen en juffen.